305 poze   38547 vizite

IMPERECHEREA CANARILOR

Imperecherea canarilor
Orice detinator al unui canar se gandeste la un moment dat sa-si imperecheze ‚’companionul”. Aceasta decizie trebuie luata cu responsabilitate si cu grija fata de pasare. Canarii se reproduc relativ usor si oricine poate avea o pereche pe care sa o lase sa se imperecheze in voia naturii, insa reproducerea responsabila necesita eforturi, timp, rabdare si dedicatie. Documentati-va cat mai mult si incercati sa obtineti raspunsuri la cat mai multe intrebari inainte de a va lansa in operatiunea de reproducere propriu-zisa. Astfel veti putea evita multe dintre eventualele probleme care pot aparea. Subiectul reproducerii este foarte vast si nu poate fi acoperit intr-un articol, de aceea ne propunem sa va prezentam pe scurt cateva repere care sa va ajute in luarea deciziei.

Inainte de toate, ganditi pe termen lung si analizati daca veti avea ce face cu puii nou nascuti, daca le veti putea oferi conditii bune de viata sau daca veti avea cui sa-i dati pentru crestere. Nu are sens sa chinuiti pasarile doar pentru a va satisface curiozitatile sau placerile. Nu va imaginati ca veti face bani din reproducerea canarilor, lasati acest lucru pe seama crescatorilor profesionisti. Ganditi-va daca veti avea suficient timp pe care sa-l dedicati parintilor si puilor.

Decideti daca sunteti pregatiti sa faceti fata eventualelor probleme care ar putea aparea: de insucces al reproducerii, de sanatate a parintilor sau puilor (care pot atrage dupa ele si costuri financiare) sau chiar de moarte a pasarilor. De asemenea, ganditi-va daca nu va va fi prea greu din punct de vedere emotional sa va despartiti de puii crescuti de dumneavoastra atunci cand va veni momentul sa le gasiti alti stapani. Incercati sa dobanditi cateva cunostinte de genetica, in acest fel va va fi mult mai usor sa intelegeti reproducerea ca proces.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti atunci cand ati luat decizia de reproducere este sa va asigurati ca aveti o pereche de canari viabila, sanatoasa, care a fost hranita corespunzator si care a beneficiat de exercitii fizice de zbor (esentiale pentru sanatatea reproducerii). Desi poate parea amuzant, aveti grija sa alegeti intr-adevar o pereche, formarea unui “cuib” din exemplare de acelasi sex este o greseala foarte des intalnita, cu atat mai mult cu cat sexul canarilor este greu de determinat. Alegeti un mascul si o femela
Pui de canar

NU imperecheati canari inruditi pe linie de sange, acest lucru este periculos intrucat poate determina maladii si defecte genetice ale puilor sau chiar moartea acestora. Femelele nu trebuie imperecheate la varste mai mici de 24 luni, iar masculii la varste mai mici de 12 luni.

Studiati problema si sub aspectul varietatilor pe care doriti sa le imperecheati si al puilor care ar putea rezulta din combinarea respectivelor varietati.

In cazul in care canarii dumneavoastra sunt recent achizitionati sau recent introdusi in casa dumneavoastra, lasati-le un timp de acomodare cu noul lor mediu de viata de circa 3 luni, inainte de a-i reproduce.

Daca ati luat decizia de reproducere si ati format perechea viabila, asigurati-va ca le creati conditiile optime pentru imperechere. Aceasta inseamna sa le oferiti o colivie mare (minim 60X40X40cm) si 2 cuiburi rotunde. Colivia ideala are un separator mobil care o divide practic in 2 colivii separate. In una din parti se va aseza femela, iar in cealalta masculul, pentru a le permite sa se “cunoasca” printre bare pentru cateva zile inainte de reproducerea propriu-zisa si pentru a evita eventualele conflicte intre parteneri. In momentul in care pasarile vor incepe sa se “sarute” printre bare puteti indeparta separatorul pentru a permite pasarilor sa se imperecheze. Cuiburile pot fi cumparate din magazinele de specialitate, vor trebui sa aiba un diametru de circa 10-12cm, o adancime de 5-8cm si sa fie confectionate din plastic, bambus sau chiar metal. Este nevoie de 2 cuiburi pentru ca, de obicei, cuplul va procrea din nou imediat dupa ce vor “intarca” puii. Va trebui sa asigurati femelei si materiale speciale cu care ea sa-si “captuseasca” cuibul: bucatele de servetele de hartie (neparfumate), bucatele de material textil, bucatele de sfoara de bumbac etc. Stinghiile din colivie sunt foarte importante, ele trebuie sa fie solide si sa ofere pasarilor suportul necesar in momentele de imperechere. Detalii despre accesoriile necesare pentru imperechere gasiti aici. Pentru stimularea reproducerii oferiti canarilor (care sunt fotosenzitivi) multa lumina puternica (12-13 ore/zi), bai zilnice, mancare si apa de baut din abundenta. Suplimentati-le dieta cu alimente care sa contina proteine si calciu. Conditiile necesare reproducerii sunt detaliate aici.

Daca in urma analizei veti hotari sa nu va imperecheati canarii, nu e nici o problema, inseamna ca ati luat o decizie responsabila, spre binele pasarilor si al dumneavoastra.compatibili, care sa se accepte unul pe altul. Daca aveti o pereche viabila de canari si v-ati hotarat sa ii imperecheati va trebui sa le asigurati conditiile optime necesare reproducerii. Cu cat imperecherea este organizata mai atent si mai responsabil cu atat vor creste sansele de succes. Canarii nu sunt pasari sociale si, in afara perioadei de imperechere, ei trebuiesc gazduiti in colivii separate.

Lumina
Balanta hormonala a canarilor este influentata de cantitatea de lumina care patrunde prin ochii lor. Astfel, sezonul lor de imperechere incepe in primavara, atunci cand ziua se mareste. Pentru stimularea reproducerii va trebui sa oferiti canarilor multa lumina puternica timp de 12-13 ore zilnic. Ideala este lumina naturala, dar in casele noastre lumina care patrunde prin geamuri nu este suficienta si va trebui sa folositi o sursa de lumina artificiala. Alegeti o lampa fluorescenta cu spectru total (UVA+UVB) care sa fie dotata cu timer. Cresterea numarului de ore de lumina trebuie facuta treptat pentru a nu stresa canarii. In prima saptamana cresteti cu 30 de minute, in a doua saptamana cu alte 30 de minute si asa mai departe. Cand numarul de ore de lumina ajunge la 11 puteti introduce pasarile in colivia de reproducere. Atentie! La 15 ore de lumina pe zi canarii vor incepe procesul de naparlire, deci nu lasati lumina mai mult de 14 ore!

Mancarea si apa

Dieta unui canar este foarte importanta si ea trebuie sa fie cat mai sanatoasa si echilibrata in orice moment al vietii pasarii, nu numai atunci cand o pregatim pentru reproducere. Totusi, in vederea unei reproduceri reusite va trebui sa aveti mai multa grija de alimentatia canarului. Un canar aflat in perioada de imperechere are nevoie sa manance zilnic o cantitate de mancare egala cu 25% din propria greutate. Ideal este ca, cu 2-3 luni inainte de a reproduce pasarea, sa-i oferiti o hrana diversificata, cu continut ridicate de vitamine, proteine si calciu:

- fructe si legume: mar, banana, portocala, capsuni, pepene, broccoli, porumb, morcov etc.

- ou fiert tare (timp de 15-20 minute) si eventual pasat impreuna cu coaja pisata (ideala ca sursa de calciu);

- mixuri de seminte de calitate si in special mei;

- seminte germinate si seminte inmuiate in apa;

- suplimente de calciu si minerale (foarte importante pentru sanatatea femelei): os de sepie.

Puteti chiar adauga in apa de baut suplimente de vitamine. Mancarea si apa de baut proaspete trebuie sa fie din abundenta la dispozitia canarilor.
Canari

Baile si temperatura
C. Baile sunt de asemenea importante si vor stimula canarii se se imperecheze. Atat masculul cat si femela vor avea nevoie de ele. Ideal este sa le oferiti o “cadita” cu apa de cateva ori pe saptamana. Baile trebuie sa continue si in perioada de depunere si clocire a oualor, intrucat acestea au nevoie de diferite grade de umiditate.?Pentru a stimula reproducerea canarilor mentineti temperatura ambientala la 19-24

Colivia

Colivia ideala este mare (minim 60X40X40cm) si are un separator mobil care o divide practic in 2 colivii separate. In una din parti se va aseza femela, iar in cealalta masculul, pentru a le permite sa se “cunoasca” printre bare pentru cateva zile inainte de reproducerea propriu-zisa si pentru a evita eventualele conflicte intre parteneri. In momentul in care pasarile vor incepe sa se “sarute” printre bare puteti indeparta separatorul pentru a permite pasarilor sa se imperecheze.

Cuibul

Cuiburile pot fi cumparate din magazinele de specialitate, vor trebui sa aiba un diametru de circa 10-12cm, o adancime de 5-8cm (suficient de incapatoare pentru 3-6 puisori) si sa fie confectionate din plastic, bambus sau chiar metal. Pentru o pereche de canari este nevoie de 2 cuiburi pentru ca, de obicei, cuplul va procrea din nou imediat dupa ce isi vor “intarca” puii. Va trebui sa asigurati femelei si materiale speciale cu care ea sa-si “captuseasca” cuibul: bucatele de servetele de hartie (neparfumate), bucatele de material textil, bucatele de sfoara de bumbac, pene etc. Puteti captusi cuibul cu un material, de exemplu pasla sau fetru.

Stinghiile

Stinghiile din cuib sunt foarte importante deoarece pe ele se petrece actul de imperechere propriu-zis. Astfel, procurati minim 2 stinghii solide, pe care femela sa poata sta confortabil si in echilibru atunci cand masculul se va aseza peste ea. De asemenea, aveti grija sa asezati stinghiile in asa fel incat canarii sa aiba suficient loc de manevra. Daca, de exemplu, sunt asezate prea aproape de acoperisul coliviei masculul nu va avea loc sa stea peste femela. Actul imperecherii presupune miscari de balans efectuate de mascul, deci nu asezati jucarii sau alte accesorii in imediata apropiere a stinghiilor. Ideale sunt stinghiile confectionate din crengi naturale.SURSA:GOOGLE
PERECHE ROSU INTENSIV ROSU NEINTENSIV
PERECHE ROSU INTENSIV ROSU NEINTENSIV
MASCUL ROSU INTENSIV ROMANIA+ FEMELA ROSU NEINTENSIV BELGIA
MASCUL ROSU INTENSIV ROMANIA+ FEMELA ROSU NEINTENSIV BELGIA
INTENSIV+NEINTENSIVA
INTENSIV+NEINTENSIVA
ROSII INT NEINT
ROSII INT NEINT
"FAMILIA" NR 1
"FAMILIA" NR 1

Comentarii album • 4
bargab2006 17 aprilie 2015  
ff
Raportează
sopinceanc 18 februarie 2014  
F frumosi
Raportează
alinslatina 17 februarie 2014  
Multumesc asemenea !!
Raportează
VoinescuCornel 17 februarie 2014  
Frumos!!!Sa-ti traiasca si multi pui...
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.